Thursday, 3 November 2011

D I A M

Semalam wordless..
Maka aku tidak mengepos..
Sebenarnya aku tertanya2 tentang wordless..
Aku apabila rasa teruja, terkejut atau kecewa..
Aku selalu begitu.. wordless.. speechless...
Sebenarnya elok begitu..
Well aku memang elok.. terbaik dari ladang..


Pesan aku hari ini..
Andai kamu marah..
Andai kamu kecewa..
Kamu sedih..
Dan segala rasa ini adalah maksimum...
Berdiam dahulu sehinggalah rasa itu reda sedikit..
Kurang maksimum..
Iaitu setelah kamu pekena secangkir teh sejuk tambah lemon..
Aku paling suka percampuran lemon dengan SEASON..
Tapi aku tidak season.. tidaklah.. tidak season...


Selepas minum dan perasaan segar sedikit..
Kamu berfikirlah secara rasional..
Akan punca segala rasa negatif itu...
Cari apa hikmah di sebaliknya..
Kemudian barulah kamu berbicara..
Pada mereka yang sepatutnya...
Kerana kalau kamu berbincang ketika marah..
Akan terkeluarlah kata2..
Yang akan kamu sesali kemudian...


Ingat pesan aku...
Tingkatkan kesabaran..
Manusia susah untuk melupakan..
Manusia hanya akan ingat yang tidak elok...
Apatah lagi andai kita pernah berkata2 yang menyakitkan hati mereka..




















Seelok2nya kamu mengaji ketika marah...
Tapi kalau ade yang mau join Datin Seri pun boleh...


Malam ini Malam Jumaat~

21 comments:

Cik Muda Sae said...

terima kasih.~

Ujie said...

marah = hilang kewarasan fikiran.
berbincanglah semasa kita waras!

*tea..tersedak datin kat mekah..awak mention dia kat sini. ^_^

Sunah Sakura said...

hahaha..kenapa kenapa kenapaaaaaaaaaaaa kena ada gambar datin rosmah??? :D

Addin said...

kadang kadang berdiam diri itu lebih baik :)

afzani said...

ending dgn gambar DS Rosmah tu memang terbaik. epic!

sahromnasrudin said...

ckp ketika marah tue sebenarnya syaitan..bukan kita yg bercakap huhuhhhhh

NeoBalanoCarpus said...

kalau marah, pekena tea campur lemon dengan SEASON, ok. kalau marah, pekena air wudhu' lg ok..kalau marah, g memekik menyanyi tu yg TAK OK..

mas saari said...

salam perkenalan! datang dari blog sunah..

saya kalau marah pun lagi suka berdiam diri... dah cool baru setelkan!

reenapple said...

bila marah.. kena diam..=)

noraauliyya said...

baik tea..akan ku dengar nasihatmu itu.

najihah sahami said...

bila marah sepatutnya kita diam. tp kadang2 bila kita diam, lagi dorang buat kita marah. haishhh..

najihah sahami said...

tea..pinjam header tau!

Myez.. said...

Tea + Lemon = Lemon Tea..
xsedap klu xde gula..So tmbah gula secukup rasa..
Marah + kecewa = stress/ sakit ati..
xbest utk kesihatan.. So tmbah sdikit dgn doa dan senyuman..
mesti rasa selesa..

Izzah Idz said...

lbh baik join katak panggil hujan dr join dia karok..huhahahaha!

**::CIKNUURUL::** said...

ye,btol,.buat keputusan dlm keadaan marah dn emosi xstabil,akan mmburukkan lagi keadaan,.CN menangis puas2,baru lah legaa,.huhu,.

thanks tea,.bile nak banje minum ice lemon tea?<.hikhik

CTK said...

setuju2..org akn ingt bende xelok ja..huhu..ct tgh berpikir la nih nk bg ayt pe...rse sedih giler neh..em..(ape aku merepek?abaikan..huhu)

Woofer Storm said...

tak baik marah2..hehee

**kalau marah,petua dia minum tea je..hehee

BINTANG HATI said...

dua tiga si anak tambi
menyambut riang hari deepavali
bila bicara berhati hati
jangan org berkecil hati

ghost writer said...

ada satu benda yang aku suka buat kalau aku sedang marah.

aku akan lompat atas katil aku dan baring sambil dengar lagu2 dari mp4.

Faaein Talip Roy said...

peringatan tu..

bila marah.. cepat2lah istighfar.. tengah usaha untuk mengawal marah... hurmm...

Ct Aja said...

bila marah kdg2 kita ilang pertimbangan, sbb tu jgn buat sbrg keputusan dlm kedaan marah....biarkan sejenak...