Thursday, 26 January 2012

Banduan Kyrgystan Mogok lapar, Jahit Mulut

Hmmm satu petua diet yang baik tuh! Kalian cubalah~






Berjalanku seorang diri di pesisir pantai berkerikil..
Satu demi satu kerikil aku kutip...
Langkah demi langkah nan longlai melawan arus memecah pantai....
Ku mencari tepian berpasir...
Merenung sampai jenuh...
Laut sinonimnya harus pasir...
Bukan batu...
Bukan..

Di bias sirna petang...
Terpancar kilauan di sebalik bebatu nan basah...
Aku meluru di situ..
Cantik... Batunya bulat seakan berkilau keemasan...
Seakan berbintang di dalamnya...
Degup deras jantungku...
Apakah itu...?
Akan kayakah aku..?
Ku ambil.. Tidak tergenggam penuh tanganku...

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.







oh Dragon Ball...!!  Ada TUJUH biji semuanya..

Sekian mukaddimah...
 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~











Aku teringat zaman kecik2 dulu..
Pantang pagi Ahad jer aku ngadap TV..
Tengok cete Dragon ball ni..
Memang kelakar leee sesangat...
Sebab entahlah cete kartun dari Jepun ni..
Sense of humor very high..
Shin Chan contohnye haha!



Masa tu aku peminat komik tegar juga..
Membelinya tak..
Aku tukang baca jer..
Sampai gaduh ngan bestfren..
Ape tidaknya dia tukang beli..
Sampai2 dorm jer aku kate..
"Eh meh aku tolong bacakan dan explain kat ko yer kawan"
Aku kan kawan sejati... heh

Bestfren aku tu ada banyak kot komik dia suka beli..
Doraemon, Chibi Maruko..
Yang penting ia kelakorrrrr..
Sangatlaaa haihhhh...
Antara komik2 yang aku suka tengok masa kecik dulu..

Itulah...
Yang mampu membuatkan aku senyum...
Yang mampu membuatkan aku ketawa...
Dan kini aku rindu...
Rindu senyum dan tawa itu...

34 comments:

Cik Muda said...

cam harammmmmmmmmmmm yang atas tuh........ tuittt....~

khaifaiz said...

mukadimah panjang giler... hahahah

Tea said...

CM: eh kate nak diet.. Cubelahhh...


Khai: well u knoe me...

Telor Power said...

sampai skrg aku masih layan comic2 jepang, china dan malaysia huhuhu....

Telor Power said...

Tea lagi: yang part atas tu apa? ko nak ikut cari emas kat johor gak ker sis...?

Munnafendy said...

yg atas tu mmg hampeh tau..kemain lg puitis =)

perhh dragon ball dlu mmg addict la..lepas tu layan plak komik dr slump!

Tea said...

Telor: itu aku feeling2 jerr. Dlm feeling teringat dragon ball.. Bertuahlah boleh dpt emas merata2....



Munna: ha ahhh Dr slump tu pun besttt! Klakorrr

Telor Power said...

tea: andai ko dapat mas dimerata2 sila jgn lupa pada aku...sila beri 1kg jer. nak wat pelaburan.hehehe

Ujie said...

lawak le kamu tea..
jap puitis amat, jap terus cerita lawak.

tea mmg berbakat berpuisi, juga berlawak!

Tea said...

Telor: baiklah.. aku kan baik.. (untuk org2 yg ensem jer.. sila gembira yer telor)

Ujie: hidup perlu ceria..


Ujie:

Telor Power said...

tea: aku nak menari shuffle2 jap tuk bergembira hehehe

Tea said...

Takpe telor.. Ko ensem.. Menari camner sekalipun ko tetap ensem... Siyes nehh... (boleh ko jual mahal sikit kat awek lepas nih)

mas saari said...

akak dulu pun layan gak dragon ball ni... masa umur 20an lah! sekarang dah malu lah nak layan kartun2 ni...heheheeee

nanti anak2 cakap, mama ni dah besar pun nak tengok kartun!

Tea said...

Sekarang rase takde dah kot dragon ball kat tv.. Ninja boy.. Conan, boboboi, upin ipin dn mcm2 yg lain..

gedek! said...

jangan lupa awan guling

Hanis MY said...

adoii pengsan haha..hanis tak pernah tengok dragon ball... wuwuwu...

cik bulan said...

aku jatuh cinta ngan mukadimah hg..ending dia cam nk bg gigi ja ..-__.

sahromnasrudin said...

uniknya blog awak ini adalah tajuk dan isi blog langsung tiada kaitan huhuhhuhuhh

Tea said...

Gedek: sekarang dah awan nano lead...

Hanis: err biar betik tak pernah tgk dragon ball.. Rugi ouhh..

CB: haha amikkkkk... Harus ade mix best tak best..

Tuan Sahrom: tuan dah sedia maklum kannnnnn...

Lea Isnawi said...

mukadimah xleh blah
jiwangan gittew

Aishiteru said...

:-) komik.. Sama la kta. Suka baca komik tp sikda meli.. Kwn jak meli. Erm.. Dragonball nang best, x lejuk maca.. Jln ceta nya best.. Sigek gk kmk suka lok, dewata raya.. Tp lmk2 maca pandey lejuk. Cetanya makin merapu hehe.. Kinek tok dah x maca komik gk. Xda org meli hihi..

Yumida said...

ada iklan indah..nendak surprise..duhal da kaitan ngn dragon bol...mek pn peminat bola naga

Mia Adriana said...

muqadimah sengal macam tuan dia.

LYAfrina said...

hehe..walaupun puitis ... tba2.. blh jadi lawak la... rupanya.. jumpa dragon ball yer...

dlu msa kecik2 pon slalu je sbut..dragon ballada 7 biji,..
lya dulu suka baca komek doraemon..walupon citernya x logik lgsung.. tp ye la..otak budak2 lag time tu.. semuanya blh pakai.

FasiHaH SupiaN said...

dulu selalu kumpul komik dragon ball ngan doraemon.haha

~SaL IjOu~ said...

kecik2 dulu pun suka layan dragon ball..pastu selalu pelik..da meletup dunia pun hidup lagi watak2nya~haha~ =p

Woofer Storm said...

tak mampu nak diet,gastrik suka mengila..heheh

#sy suka dragon ball..suka naruto..pendek kata sy suka kartun sis.hehe sis sihat??

Tea said...

Lea... harusss lah .. semalam kan Khamis..


Aish: aok.. tauk kitak sapa tukang meli..? si Semah.. ahahaha


Yumida: Nya sgt kiutttt lah.. dahlah pindik...


Mia: sengal itu jelita.. ekekeke


Lya: ballada? bukan rock kapak ker...?tengok camner rambut sun goku tuuu...


Fasihah: beli? bak sini tea tolong bacakan.. ahaks!


Sal Ijo: ha ah kecik2 memang sgt mudah tertipu tgk katun...


WS: Naruto tu kire baruuu sgt lagi.. huhu.. sis SIHATTTTT...

Aishiteru said...

Pembeli setia lah nya tek.. Mun kmk, si bor slalu meli. Kta jd pembaca setia. Cdak pulak pembeli setia.. Hihi

Tea said...

Nyalah ya.. Nang byk komik dibelinya deng.. Kamek nang suka nanyak 'bila nak meli gik aihh?' hhaha

Tea said...

Kamek lamak sik nenga ceta kwn kitak nama khairul apakah... Nak ada ole dibah mulut eh.. Sinenya kinektok hoo?

Aishiteru said...

kahirul.. owh.. nya... kat JB... keja sia.. nya pun kan org sia juak... kwn nya sorang nok k spek ya berbini org kch.. keja kt johor juak rasanya

Tea said...

Aok wan khairul... Sapa nok k spek ya? Lupak2 ingat mek...

sstandsforsuraya said...

ala.. x layan kartun la dear...
x suke... doraemon.. dari sue kcik smpai besar dye cenggitu jugak... x besar2 jugak dye!!~