Friday, 3 February 2012

100 Pesakit Mati, Pakistan Tutup Kilang Ubat

Oleh itu, jangan makan ubat...







Dingin Subuh...
Sedingin hati yang merajuk tiada tara..
Masih aku cuba untuk mencelikkan mata...
Aku cuba untuk memarahi mataku..
Namun mulut seakan terkatup..
Mulut aku pun masih tidur...

Begitulah rutin hari...
Hari berkerja liat mataku....
Hari cuti seawal 5 pagi mata aku celikkkkk....
Arrggghhhhhhh..
Aku rasa bukan aku sorang kot..
Sebab kamu kamu kamu geng aku..
Pasti ada fitrah yang sama...
Tapi kenapaaa?

Itupun kamu mengeluh kan Tea..?
Cuba kamu bayangkan suri rumah...
Bila masa kerjanya?
Bila masa cutinya..?
Dek ibu2 yang berkerja juga.. cuba kamu bayangkan..
Kena siapkan anak2.. siapkan sarapan...
Kerja dari pagi sampai pagi...

Zaman sekarang menjadi ibu itu adalah satu cabaran..
Itupun ramai suami yang main kayu...
Bukan setakat 3.. 4.. 5... 6 pun ade..
Gaji isteri untuk keluarga..
Gaji suami entah ke mana..
Ehhhh tiba2 aku jagi sexist...
Yaa aku ade sexy juga....


Untuk para isteri.... Halalkanlah duit kamu...
Ikhlaskanlah usaha kamu...
Kerana banyak tugas suami yang kamu telah laksanakan tika ini...
Di akhirat nanti Allah akan tanya pada suami kamu...
Moga kalian bersama hingga ke akhirat nanti sebagai suami isteri...


Sekian, kuliah Jumaat...


Ustazah Tea
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

"Malam tadi kamu beraksi gaya apa...?" - status rakan fesbuk yg aku tak faham...

40 comments:

biela bell said...

hehe..pagi2 dah ada tazkirah..betul2..suami isteri kena toleransi..tapi suami kena usaha kuat sikit la carik rezeki sekiranya mapu fizikal dan mental.huhu

missSenget said...

selamat pagi ustazah..! :)

ustazah sarapan da..?

saje je off topic..sbb aku xde duit nk bagi keluarga..

FasiHaH SupiaN said...

cecepatlah kawin tea!hehe

mas saari said...

betul tu tea!
tapi walaupun penat tapi boleh tersenyum bila lihat anak-anak dan suami depan mata... hilang semua penat lelah!

Tea said...

Biella: pg2 lah patut ade tazkirah.. Tghari sket boleh bebel2..


Nget! Ko memang.. Aku tak sarap gi... Au rase aku nak diet kot.. Kot lahh...


Fasihah: nak kena fikir dua tiga kali nih sebab baca tazkirah sendiri...


Kak Mas: tu lah mudah2an jd isteri misthali....

intan_blur said...

adoiii tea..!!! tesentuh ayat tuh shingga akk menitis air mata!!! sungguh ;(

Telor Power said...

assalamualikum ustazah tea.

HeNRieTTa JoSe said...

hehehe...terima kasih atas tazkirah anda...memang kadang kadang terasa penat badan bekerja...mula la, hati berkata-kata...

Papa Mifz said...

ramai nyer yg mati..dorang buat ubat ke racun...

Ujie said...

tazkirah tea seolah memahami amat dunia rumahtangga..^__^

Sunah Sakura said...

i loikeee la tea~~~ tea add la kamek kat Fb~~~ ;p

Munnafendy said...

tea kerja apa? smpai kul 5 pagi dah kena bangun?

Tea said...

Intan: jgn menangis.. Hari jumaat jer entry camni.. Jgn risau k..

Abang Telor: walaikumsalam warahmatullahiwabarakatuh..


HJ: sekarang jari meluahkan kata hati..


Papa: ubat itu sebenarnya racun yg membunuh kuman.. Msa ini manusia bagaikan kuman gamaknya...


Tea: Tea ade di mana2 boleh jadi apepun.. Heheh..


Sunah: mun kamek add kelak terbongkarlah nama sebenar.. Sikmokkk...

Munna: dlm blog ini, Tea boleh bangun seawal 3 pagi juga.. Untuk impresskan pembaca.. Ahaks! Sila impress...

Ct Aja said...

insyallah...mudah-mudahan kan....

Tea said...

Aja: Ya mudah2an...

cik bulan said...

haha..nape la saye cpt pikap sgt..kah3..ayat last tu mngelikan hati..muahaha..

uh..kalo ana kawin nanti..mmg ana nak laki ana tggung semua..hahaha..(gelak ala2 org arab)

tp tgk la..kalo baik..mungkin tolong sikit.kah3..*kijammnye

Hanih Borhan said...

Kerja yg paling saya salute : Suri Rumah!

Yumida said...

topik tok pun ada juak dlm wanita hari ini tgh ari td...mcm2 jak hoooo...hope tea cepat2 la dipertemukan jodoh dgn yg ideal...amin...ari jemat tok..bgs k berdoa

Tea said...

Wallaweiii Bulann: walhal itu bukan topik pommmm haha

Hanih: Sila tabik hormat pada aku..


Yumida: menarkah ada dalam WHI tek..? meaning kamek advance gik lah hooo...

~Sweet Honesty~ said...

isteri bukan teman serumah yea..isteri adalah tanggungan..(tajuk WHI tdi..)(^_^)

Tea said...

SH: jgn kita lupa itu... Eh wahai para suami, jgn lupa akan itu... Setiap saat ucapkan pada isteri minta halalkan semuanya..

eiyzniey said...

wahhh..
nk kawen cpt ke x ni?hehehe

Selendang Merah said...

terima kasih ustazah untuk peringatan nie..

erkkk..awat ngn status tu? haha

Tea said...

eiz: Allah marah kalau kite lengah2kan yg baik... yayyy kawen!




SM: amboiii status tu jugak yg dominan yerr

ghost writer said...

kahwin kan best...jadi biar apa pun yang jadi dalam hubungan suami isteri atau soal keluarga,senyumkan sajer.

Woofer Storm said...

bini pun ada yang main kayu kan?ehhehe kayu jati,kayu cengal..mcm2 sis..hehee


#baik ustazah teaaa^^

LadyBird said...

salam ustazah tea.. susah x nak ikhlas? org cakap perempuan suka mengungkit..

Tea said...

Ghost: senyum itupun boleh nampak ikhlas ke tak...


WS: isteri main kayu tiga ? Sila buat entry itu di blog anda sebab ini ttg isteri yg menjalankan peranan suami...


Lady bird: perempuan kalau dihargai, InsyaAllah takkan mengungkit... Pasti akan berganda lagi udpsaha untuk bahagiakan suami.. Nak tak bang..? Nak tak..? Meh ayang bagi lebih banggg..

noraauliyya said...

hai ustazah tea ! hehehe

Mia Adriana said...

beraksi gaya orang utan ! wakaka

MaryaYusof said...

Salam tea,

Mlm td gaya...ops, mana leh tau rahsia..dosa ;p

Ramainye yg mati... ubat ape lah tu?

delarocha said...

sori la sebab lambat baca tazkirah ni

sahromnasrudin said...

salam ustazah..jom kita pekena kacang pool dulu hihihhhh

sahromnasrudin said...

dimana kamu pergi...lama tak hapdet..rindu kopi ya????

Aishiteru said...

jadi kmk dah sekda lam muka buku?
erm...

~SaL IjOu~ said...

teringat pesan lecturer.."kamu sbg wanita..walo apa pun terjadi,never give up ur work!"..bila dah mampu berdikari..xde sapa mampu buli~ ^^

Aishiteru said...

lamak ktk sekda post.. ktk ok? mun sik sehat ya... embak2 berehat juak deng.. maaflah mek sik da ngabas umah riya... kesupanan ya gik menebal :)...

Cik Rose Cute said...

menjadik seorang ibu besar tanggung jawabnya...

Ct Aja said...

Insya-Allah... bagus entry ni...

khaifaiz said...

terima kasih uztazah tea