Wednesday, 15 February 2012

Dihukum Gantung Sampai Mati

Errr ade ke hukum gantung tak mati..?
Separa mati..?
Atau gantung sekadar nak bagi pengajaran bagi dia rasa tercekik kejap..?






Aku rasa aku nak menyampuk sikit cerita si Delarocha..
Tentang racist...
SubhanAllah keadaan sekarang ni amat menakutkan..


Isu KFC.. Berpanjangan di laman sosial semakin mengapi2kan kemarahan puak..
Isu JKMM ucap Thaipusam kepada rakyat yang beragama Budha haritu juga aku nampak diracistkan...
Dan macam2 lagi isu...


Sehingga aku memutuskan..
Untuk berhijrah balik kampung...
Sarawak tanah airku...
KL ni dah macam ape dah aku tengok..
Aku ramai kawan Cina..
Dalam kelas aku masa Ting 4 dan 5 dulu, 2 orang jer Melayu..
The rest 30+ orang Cina..
Kalau Raya memang dorang serbu rumah aku..
Sampai licin lauk rendang ketupat..
Tapi aku suka..
Rumah aku kecik sgt kot dulu.
Yerlah bapak kan polis..
So standard berek polis tu sgt berek lah...
Tapi dorang tak kisah pun datang berbelas2 sampai duduk kat luar..
Yang penting meraikan bersama..


Masa Tahun Baru Cina dorang ajak datang rumah siap fetch aku dari rumah..
Yer sebab dorang tau aku takde kete bagai..
Nak jalan kaki aku takut anjing2 kat kawasan perumahan dorang..
Aku pergi ikut dorang..
Anjing dorang pun turut mengegukkk2 mempelawa aku masuk..
Aku makan bisekut raya dorang..
Minum air berkarbonat..
Ade buah limau..
Aku dapat ang pow..
Dorang tak masak khinzir semua tu..
Sekarang lagilah.. kalau CNY, mostly akan panggil caterer Melayu..
Dan jemput semua datang kat rumah..
Lauknya sama persis macam Raya..
Cuma adalah tambahan beehoon ker..
Yeesang ker...
Dan lauk2 special yang memang caterer juga sediakan..


Bukan nak memburukkan Melayu..
Aku Melayu sejati kot..
Walaupun ade nyonya bercakap bahasa cina dengan aku..
Masih aku bangga cakap..
Aunty aaa saya Melayu..
Masih lagi Aunty tu cakap Cina dengan aku..
Rupanya dia tak faham ckp Melayu..
So body language jadi penyelamat..
Aku pernah sekelas dengan ramai Melayu/ Bumiputera..
Masa aku Tingkatan 3....
Langsung tak ada semangat untuk belajar..
Tahu2 enjoy, cerita ttg boifren gerfren..
Tentang beli barang itu ini..
Last2 aku terpengaruh juga..
Nak belajar? Takde..
Aku dapat no 15 jer di antara 35 student..


Beza sangat masa tingkatan 4 dan 5..
Sekelas Cina..
Seronok belajar masa tu..
Dorang tak tahu aku ajar..
Aku tak faham dorang ajar..
Top 5 student memang territory aku masa itu..
Persaingan yang sihat..
Mereka hormat aku..
Dan aku juga sgt hormat pada mereka..
Sebenarnya itu jer asas perhubungan kaum..
Saling menghormati...
But it seems to be fade away~~~~~



Bila dah penghujung SPM..
Aku join dorang berbincang ttg perancangan selepas SPM...
Aku jadi sedih sebab mereka mostly nak berhijrah..
Sekarang tingal dua tiga jer yg chat ngan aku..
Ada kat kanada, Texas, Taiwan, Korea..
Semuanya lost contact...


Pernah juga aku ade crush kat mamat Cina ni..
Nama si ensem tu Sze Guo L***
ouh emsem beliau..
Tapi aku fikir juga yg dia tu terkatup (kata sopan bagi yg maksud sinonim bunyinya)..
Ceh walhal mase crush tu baru Tingkatan 1 kot ko tuh Tea..huahua
Aku terlanjur awal naik dara..
Errr yer ker reasonnye pasal terkatup aku give up mase tu..?
Takkan 13 tahun aku dah mengerti semua tu..?
Suci kot... Very der suci...
Ahhhh abaikanlah..
Bukan subject matter di sini..
(para ini tak perlu nak komen sangat yer.. Aku kecik lagi mase tu)

Kawan2 Cina aku ni kuat semangat..
Kerana dari kecil diajar tentang hak-hak istimewa Bumiputera yang mereka tak dapat..
Dan mereka tidak mempertikaikannya..
Itu kawan aku laaa.. Mereka baik..
Dan mereka berusaha untuk jadi yg terbaik andai mahu meneruskan pengajian di sini..
kebanyakkan berkerja dalam belajar..
Nak menyimpan duit...
Agar dapat berhijrah ke luar negara lepas tamatnya SPM..
Itulah kawan2 Cina aku di Sarawak...
Rindu pada mereka :'(
Minggu depan kot aku nak geder2 dengan dorang yang ade kat KL..
Last gathering pun 3 tahun lepas kat MidValley..




Dan kini.. Entahlah..
Aku sedih dengan Malaysia...
(menangis2 teresak2 di bucu katil)





Pujuklah aku... pujuklah...

42 comments:

delarocha said...

nak dekat pilihnaraya, semua isu nak dipolitikkan. parah dah negara kita ni kan kan kan

LYAfrina said...

menjadi2 kes di Malaysia skarang..smua dh x selamat

Tea said...

Del.. Begitulah.. Politik punya pasal.. Tengok Melayu berpecah belah. Cina bersatu.. So dah dapat agaklah siapa yg kuat kan..?


Lya: harus berjaga2 13 mei tragedi itu mungkin berulang..

missSenget said...

bestnya ada kawan cina yg rapat..

aku takde kot..!

tapi aku x racist..

malas laa tea aku nk pujuk ko..tetiap ari pn nangis je keje..

Tea said...

err mane dee.. semalam aku tak ponnnnn Nget.. ko memang sejak dua menjak ade boipren nehh

HeNRieTTa JoSe said...

alamak tea....jangan la gantung sampai mati....ngeri....

psss....yeap....bill letrik....hehehe....

Tea said...

mmg best la bil tak sampai 10 hinggittttt

khaifaiz said...

aku pun nangis gak kat bucu meja...

Tea said...

eh Khai... aku kene pujuk ko ker?

intan_blur said...

tea..teringt time sek dulu2..intan penah bcinta ngan mamat cina..2thn perhubungan kitorg..dia sgt baik..bak kate tea dorang hormat kite..x sume cina jahat kan..
dulu sek pun memang majoriti intan kwn ngan ramai cina..melayu sikit kat sek tuh..secara jujur..intan lagi selesa kawan ngan dorang dr melayu yg byk hasad dengki.. ;p

Munnafendy said...

sebab diorang diajar dari kecik tentang keistimewaan yg diorang tak akan dapat spt bumiputra yg membuatkan diorang jadi lebih gigih, tekun nak majukan diri dan bangsa.nak tunjuk yang diorang boleh lebih kehadapan. dan sekarang kita nganga je tengok org cina kaya2. jarang tgk orang cina pandu proton @ perodua. ada,tp xbyk.

aku skrg tengah cari kerja, dok survey2 tu antara requirement mesti pandai mandarin n chinese n english. (ada kena mengena ke? :p)

tang terkatup tu kelakar, nasib baik aku paham =D

Tea said...

Intan... betul tu...
Bukan perbandingan tetapi setakat yg aku kenal tu Cina baik2 kot...
Melayu juga sama.
India pun sama..
Ada yang sikap baiknya dominan... ada sebaliknya...

Aku Melayu...kalau nak cerita pasal hasad dengki.. contoh paling jelas dalam berniaga.. melayu suka menjatuhkan sesama sendiri... Cina bantu sesama sendiri untuk terus maju... Major diff..

Tea said...

Munna... mereka kaya atas usaha.. dan satu lagi berniaga pun tidak terbatas dengan isu halal dan haram...

Mr.Clive said...

setailo la caiyok caiyok...
ada harapan lagi ngan malaysia.cuma ade sikit kutu-kutu yang perlu dibuang dari rambut tu. :)

not all hope is lost if the true hearted malaysians stay united under one roof... :D

Tea said...

masalahnya kutu tu boleh berjangkit juga tau.. mari kita membotakkan bebulu...

Lea Isnawi said...

wahh untung la Tea leh tumpang celebrate CNY sma2
teringin gak nak g umah org cina beraya
tapi xtaw nak g umah sapa
huuu

maszull said...

assalamualaikum Tea...alahai cian nyer mcm mana nak pujuk jauh ni...hehehhe...:)

Addin said...

kannnn ! tak tau la naka macam mana dah . huhu

Cik Muda said...

ha... ko ni kan...gatai eaaaaa~

Ujie said...

nangis kat bucu meja? terantuk nanti tau..^__^

*setakat psl kaum, takyah kita panjangkan. ada tersilap, saling maafkan je.

Tea said...

Lea.. Takpe kite carik kwn cina lepas ni k...

Mama.. tea ade ki KL ni.. Nanti otw ke kuching tea singgah JB

Addin... Kita tengoklah mcmana... (tak paham sebenarnya komen)

Muda: ko niiii kannnn..

Ujie: bukan meja lerrrr....

sahromnasrudin said...

saya pun takut baca komen di FB..smpai ada kata nak bakar voucher KFC kalau dpt free pun huhuhuhu..isu KFC telah dirasiskan dengan sgt hebat huhuhuhhhhh

Tea said...

tapi.... KFC terlalu sedap untuk ditidakpergikan... herrrrr

~Sweet Honesty~ said...

betul2..hormat-menghormati tu la kunci keamanan.. dengki utk bersaing sesama sndiri n majukan diri,itu dihalalkan..jgn dengki lalu jatuhkan org lain hngga tmbulkn huru-hara,patut jauhi..

MaryaYusof said...

Salam Tea,

Walaupun saya jauh, tapi isu hangat yg dperkatakan di Msia ttp sy ambil tahu... Kalau ape2 jd pd negara kita mana kite nak pergi ye?

Itulah yg pentingnya kita berfikir dulu sblm memangkah mana2 parti.. Semuanya utk kesejahteraan semua... pilih yg kurang daruratnya, berdoa agar negara kita akan melahirkan pemimpin yg benar2 ikhlas demi agama, bangsa & negara...satu hari nnt...

Jadi, undilah sy...hehehe :p

Gurau ye Tea :)

Tea said...

Wahhh!! sila bertanding! saya pasti pilih~~


pssttt ade jawatan pegawai khas? saya mau isi lerrr..

Hanis MY said...

sedih jugak dengan politik skrg ni dah la tak berapa nak faham..lagi tambah konfius... tea yang gojes persis org cina... owh nak ketemu...

Ct Aja said...

hahahhaha...hbs ar banjir air mata nanti

Tea said...

hanis.... cuba tengok cermin :)

Aja... banjir air mata bagi kat puteri gunung ledang.. errr haha laku kerrr?

Telor Power said...

eh mcm sama kisah aku masa sekolah dulu lah...

Sunah Sakura said...

saya perasan juga...bila datang ke semenanjung, nampak sangat kurang pergaulan antara yang berbeza bangsa...tapi kalo kat sarawak dulu, masuk je semua...that's y la bila PM buat 1 Malaysia, kita yang lama kat sarawak n sabah tak rasa teruja sangat, sebab kita da lama da bersatu padu...hailaaa~~~

Tentang Kita said...

byk negara yg respect dh=gn malaysia sbb pelbagai kaum dapat hidup bersatu padu tp ader yg nak memecah belahkan perpaduan tu.....

Yumida said...

jd lah org yg bersederhana hoooo...mek bc sitok dh kedak cerpen jak..ada bakat ktk jd sharifah abu salem...

Tea said...

Telor.. Ooo pandai ko nak wat shotcut cerita yerrr.. Ambikla cerita ni.. Aku kan baik...


Sunah.. Sedihkan sebab selama ini kita membesar sama2.. Sekolah sama2... Isu sensitif dah tak sensitif lg skg ni...


Tentnag Kita.. Amat menakutkan..


Yumida.. Sapa ya deng?
Sharifah aini + Abu Bakar Hela + Salem Iklim?

Aishiteru said...

bagus lah penulisan ktk bab tok... cukup ikhlas dalam isinya.. kmk suka membacanya... isiknya penuh, ranum... sik patut org sik faham dan sik patut org sik terkesan... hanya sidak nok keras ati palak batu jak la sik mok terimak...

:)...

biela bell said...

rasa kesian pulak dengan diri ini sebab tak penah ada kawan cina dan india..semua melayu..start masuk ipta baru nak kwn2 dgn bangsa lain..tu pun rsa kekok lagi..huhu

tea..takpayah nak nangis sgtlah kat bucu katil tu..tikus byk kat situ..hehe

mas saari said...

buat apalah nak beza2kan kaum camni... peliklah masyarakat skrg!

jgnlah nangis kat bucu katil, meh tumpang kat bahu akak...heheheee

cik bulan said...

aku pon xsuka dah bila asal bukak internet ja mana2 ja mau hentam2 bagai padahal kite ade je kwn2 chinese baik2 .tido sblah2 lagi kot..rindu saat tu..bila diorang ni maki2 kat laman maya ni diorang ni xpikir secara mendalam kesan dia tu..huhu..jgn tragedi berulang sudah .mintak simpang hohoi.~~

p/s: apa dia.cite ape ni ??novel ka vanila cekelat?

Woofer Storm said...

nak komen bab terlanjur awal dara tu je..hhaaaaa

#malaysia kini dah tak mcm dulu,ingat lagi dulu kesusahan tapi masih terpamer senyuman,kini senang tapi malang sering datang tanpa diundang...

Tea said...

Aish: k rindok2 ngisik masa jak bah... Mbak ilek..

Biela... Cubalah berkawan.. Kalau kita ke luar negara lagi mcm2 bangsa kita jumpa..

Kak Mas.. Kesian generasa anak2 nanti... Awal2 dan diasuh gaduh dgn kaum lain...

Bulan: ini dikira iklan jer.. Jauh novel... Pendek kot..


WS: jangan sampai kita menumpang di tempat sendiri... Dan ini juga tempat mereka.. Saling menghormatilah kan....

~SaL IjOu~ said...

sgt suka keje lam environment deorang..dulu keje bank cina..mmg sgt berlumba2..tp deorang sgt helpful..n skrg ngaja kat skola cina..pun selesa dgn cara mereka~ =)

Siti K------- said...

isu warganegara, bangsa selalu duk heboh2...skrg ni lau duk berkawan ngan cina ka, india ka,apa ka...rmai la yg duk mengata ...haishh...nth la